Denne mester er kendt som Civilisationens Herre. Han har et kæmpe ansvarsområde og arbejder både med Jorden, solsystemet og resten af Galaksen. Det siges, at han er den af mestrene, som har taget allerflest inkarnationer. Af de mere kendte fortæller teosofien, at han var den Merlin, som sammen med Kong Arthur startede mysterieskolen kendt som Ridderne af det Runde Bord. St Germain var også Francis Bacon, Colombus og Josef, Jesus fader. Som magiker og alkymist er han tilknyttet Merlin-mestrene på Orion, som hjælper Jordens og menneskenes opstigning og transformation fra mørke til Lys.

St Germain har en vidunderlig og kærlig energi, og kan hjælpe os med at forvandle mørket i os selv til lys, glæde, visdom og kærlighed. Han er, sammen med ærkeenglen Zadkiel, Keeper of the Violet Flame, da det var ham, der fik frigivet den violette flamme til menneskeden i 1987, efter at den havde været trukket tilbage fra Jorden siden Atlantis’ fald. Den violette flamme er et af de mest transformerende redskaber, vi har i denne tid, og vi kan med fordel kalde den ind i hele vores energifelt, fx ved at bekræfte:

JEG ER den kosmiske diamants Violette Flamme, JEG ER nådens, glædens, tilgivelsens og forvandlingens Flamme. JEG kalder på støtten fra St Germain og ærkeengel Zadkiel.